Consult pentru
Accidentul vascular cerebral
Ce este?
Accidentul vascular cerebral (AVC) ischemic reprezintă obstruarea unui vas de sânge la nivel cerebral cu infarctizarea secundară a teritoriului deservit de acel vas. Accidentul vascular cerebral (AVC) hemoragic este consecința ruperii unui vas de sânge la nivel cerebral intraparenchimatos (în țesutul nervos) sau la nivelul meningelor (cele 3 membrane care învelesc creierul). Cauzele cele mai frecvente sunt fibrilația atriala, ateromatoza vaselor cervicocerebrale, afectarea vaselor mici cerebrale, disecții arteriale, hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, malformații vasculare rupte, tulburări de coagulare a sângelui etc.
Simptome frecvente
Manifestările clinice sunt foarte diferite, în funcție de ariile cerebrale, cerebeloase sau ale trunchiului cerebral afectate: deficit motor (pareze), tulburări de sensibilitate, de vorbire, de vedere, de coordonare, de mers etc.
Atitudine terapeutică – Tratament
Debutul acut reprezintă o urgență neurologică majoră și ajungerea la spital la o cameră de gardă neurologie în maxim 3 ore este obligatorie. Statusul post AVC trebuie monitorizat în ambulatoriul de specialitate. Tratamentul este în general medicamentos, rareori neurochirurgical. Pot fi necesare ședințe de fizio-kinetoterapie sau logopedie.